KINESIOLOGIE

BRENG LICHAAM EN GEEST IN EVENWICHT

KINESIOLOGIE

Lekker in je vel ..
door goed te bewegen. En daardoor makkelijker te functioneren en te leren. Kinesiologie zorgt voor balans tussen lichaam en geest ..

WERKWIJZE

Met behulp van de spiertest uit de kinesiologie  kan worden getest of er tijdens een speciale (leer)activiteit sprake is van negatieve stress of wordt de plaats van een blokkade vastgesteld.

BRAINGYM

Voordat je gaat sporten doe je spier- en opwarmingsoefeningen, voordat je gaat zingen doe je ademhalings- en stemoefeningen. Waarom doe je eigenlijk geen oefeningen voordat je gaat leren? 

OVER KINESIOLOGIE

KINDEREN ÉN VOLWASSENEN

Ik help kinderen én volwassenen, met behulp van (edu- en toegepaste-) kinesiologie en mijn ruime kennis en ervaring in het onderwijs en in remedial teaching, om het leren gemakkelijker te maken. Mijn werkwijze is no-nonsense, doelgericht en onderscheidt zich door een goede dosis vrolijkheid.

LAAGDREMPELIG

Daarnaast is het een groot voordeel – met name voor kinderen – dat door de spiertesten die vanuit de kinesiologie worden gebruikt, praten niet per sé hoeft om te achterhalen wat er aan de hand is. Dit maakt mijn praktijk, in vergelijking met bijvoorbeeld een psycholoog, erg laagdrempelig en toegankelijk. Voor de therapieconsulten is overigens geen verwijzing van de huisarts nodig. Met behulp van de methodes die ik hanteer worden mensen zich bewust van hun belemmeringen, komen vervolgens in beweging en gaan op weg naar een nieuw evenwicht.

BEWUSTWORDING, BEWEGING EN BALANS

Dat zijn dan ook de kernwoorden in mijn praktijk.

WERKWIJZE

RELATIE SPIERSTELSEL EN STRESS

Er is een belangrijke relatie tussen het spierstelsel en het reguleren van stress. Negatieve stress tast de vitaliteit van spieren aan. (Je voelt je ‘slap als een dweil’ of ‘gespannen als een veer’.) Met behulp van de spiertest uit de kinesiologie wordt gebruik gemaakt van dit verschil in spierspanning. Zo kan worden getest of er tijdens een speciale (leer)activiteit sprake is van negatieve stress of wordt de plaats van een blokkade vastgesteld. De tester gebruikt de arm van de testpersoon en geeft een lichte druk. Bij de vraag: “Denk aan iets waar je goed in bent”, zal de spier sterk (vitaal) testen. Denk je daarentegen aan iets wat je heel moeilijk vindt dan test diezelfde spier zwak (niet-vitaal).

ZO KUN JE BLOKKADES VINDEN

Op deze manier is te achterhalen waar eventueel een blokkade zit. Het lichaam geeft het zelf aan, praten is niet nodig, mede daardoor is de spiertest bijzonder geschikt voor kinderen. Maar ook voor jongeren en volwassenen is deze techniek zeer effectief gebleken om blokkades of onbalans in het lichaam op te sporen. In de huidige maatschappij wordt veel gevraagd van een mens, wat kan leiden tot gevoelens van stress en onbalans veroorzaken. Met behulp van de spiertesten worden de knelpunten inzichtelijk en kan doelgericht aan verbetering worden gewerkt. Braingym, meditatie en Touch for Health zijn daarbij effectieve methodes.

LEERPROBLEMEN EN LEEFPROBLEMEN

Kinesiologie zoekt naar leerproblemen maar ook naar “leefproblemen”. Een blokkade kan bijvoorbeeld te maken hebben met een tekort aan anti-stress hormoon, inentingen en vaccinaties, met het voedingspatroon, bepaalde voedingsstoffen of met een verhoogd intuïtief vermogen/bewustzijn van het hedendaagse kind.

Tijdens één of – indien nodig – meerdere sessies van circa één uur komen blokkades aan het licht. Vervolgens kan doelgericht worden gewerkt aan het opheffen van de blokkades zodat de energie weer vrij kan stromen.

KOSTEN

De kosten bedragen €65,- voor het eerste consult en €60,00 voor een vervolg consult.

HERSENGYMNASTIEK (=BRAINGYM)

OPWARMINGSOEFENINGEN

Voordat je gaat sporten doe je spier- en opwarmingsoefeningen, voordat je gaat zingen doe je ademhalings- en stemoefeningen. Waarom doe je eigenlijk geen oefeningen voordat je gaat leren? De kruisloopBewegingspatronen en lichaamshouding beïnvloeden het leren, er is aantoonbaar verband tussen leren en bewegen. Dat ontdekte Dr. Paul Dennison in zijn onderzoeken naar leerproblemen in de jaren zestig, Dennison is een pedagoog die meer dan twintig jaar onderzoek deed naar oorzaken en behandelingsmogelijkheden van leerproblemen.

HERSENGYMNASTIEK

Om te rekenen en te lezen en alle andere dingen waar je je hersenen bij gebruikt, is het daarom nuttig om je ‘op te warmen’ en voor te bereiden. Sterker nog: wanneer je hier een gewoonte van maakt, heb je een grote kans dat het leren beter gaat! Een goede samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft is belangrijk voor onze concentratie, coördinatie en emotionele ontwikkeling. Wanneer deze samenwerking niet optimaal is, kunnen er blokkades optreden. Deze blokkades kunnen leiden tot leerproblemen, waardoor onbalans en stress ontstaat. Dat kan zich uiten in concentratieproblemen of moeite met lezen en/of rekenen.

HET BRAINGYM-PROGRAMMA

Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde dr. Dennison in de jaren tachtig het zogeheten Braingym-programma. Een programma waarin hij speciale bewegingsoefeningen bedacht, gecombineerd met zijn kennis van de Toegepaste Kinesiologie. De bewegingen in het Braingymprogramma zorgen niet alleen voor het ‘ontwaken’ van het brein, het zorgt er ook voor dat het beter gaat functioneren. Een paar minuten per dag besteden aan deze eenvoudige bewegingen resulteert al snel in duidelijk merkbare verbeteringen.

EEN PAAR OEFENINGEN

Een van de oefeningen is de zogeheten ‘kruisloop’. Met de rechter elleboog raak je de linkerknie aan en omgekeerd. Deze beweging versterkt de integratie van de linker- en de rechterhersenhelften. Andere oefeningen zijn erop gericht om de energie-uitwisseling tussen de zintuigen en de hersenen te bevorderen (reuzegeeuw, in-en uit de knoop). Leren wordt gemakkelijker en plezieriger!

HOE GAAT HET EN WAT KOST HET?

De Braingym bestaat uit een cyclus van minimaal 3 sessies en wordt meestal individueel gegeven. De kosten bedragen €50,- per keer.